Plastic is not fantastic - interview #1

  
Straw by Straw heeft als doel om alle plastic rietjes te vervangen met 100% natuurlijke rietjes. Waarom rietjes? De kleinste producten kunnen namelijk al een groot impact hebben. Stap voor stap plastic verminderen is beter dan niets doen! Daarom vinden we het leuk dat er veel initiatiefnemers zijn die zoeken naar oplossingen. Wij werken er dan ook graag mee samen en wijden een deel van onze blog aan verschillende initiatieven en ondernemers. 

Voor deze blog zijn we in gesprek gegaan met Angelique Koelewijn, de jonge oprichter van Sodasoda.nl

 1. Angelique, vertel eens, wie ben je en hoe ben je op het idee gekomen om sodasoda.nl op te richten?

Ik ben eigenaar van de webshop SodaSoda.nlik ben 26 jaar en woon in Amsterdam.  Het idee van de webshop is alweer 3 jaar geleden ontstaan in een periode dat ik graag milieuvriendelijker wilde gaan leven. Veel milieuvriendelijke winkels en websites hadden nogal een geitenwollensokken imago merkte ik, terwijl ik juist enthousiast werd van hun ideeën en producten. Ik heb toen naast mijn studie Internationale Betrekkingen deze webwinkel opgericht. Inmiddels ben ik afgestudeerd en richt ik mij helemaal op SodaSoda.

2. Men kan in jouw webshop terecht om cadeau artikelen te kopen. Waarom cadeau artikelen?

Een cadeau geven is altijd spannend. Je moet immers nadenken over wat je gaat geven. En als ontvanger is het nog spannender, wat ga je krijgen? Je wordt bewust gemaakt als je een SodaSoda cadeautje geeft, maar ook als je een cadeau van krijgt. Alle producten zijn met aandacht verpakt en verzonden, dus een cadeautje van SodaSoda krijgen is altijd leuk. Maar ze zijn ook goed voor het milieu, dus je doet meteen iets goeds voor de wereld. 

3. Wat voor soort producten verkoop je?

Ik verkoop milieuvriendelijke en innovatieve producten die je op een vrolijke manier bewust maken van je consumptiestijl. Zo kun je bijvoorbeeld Wasbare Watjes kopen. Deze lijken op katoenen wegwerpwatjes, maar dan kun je ze uitwassen en hergebruiken en bespaar je heel wat katoen. Of appelazijn. Dat is een natuurlijk azijn gemaakt van appels waarmee je je gezicht kunt reinigen en je haar kunt wassen. Super milieuvriendelijk! En nu verkopen we ook de rieten rietjes van Straw by Straw; innovatief en goed voor het milieu.

4. Hoe ga jij om met plastic?

Ik probeer zelf zo weinig mogelijk plastic te gebruiken. Papier, glas huisvuil en natuurlijk plastic afval scheid ik. Ik heb zelfs een wormenbak op mijn balkon gehad die mijn GFT composteerde. Plastic doppen spaar ik op en doneer ik aan de Dopjesactie, een stichting die met de opbrengst van gerecyclede doppen blindengeleidehonden opleidt. Ook neem ik altijd een boodschappen tas mee als ik boodschappen ga doen, zodat ik geen plastic tasje hoef te kopen.

5. Heb je tips om plastic zoveel mogelijk te vermijden?

Je kunt veel producten vervangen. Plastic vershoudfolie kan bijvoorbeeld vervangen worden door bijenwasdoeken. Wij verkopen katoenen broodzakken waar je je brood in kunt laten verpakken, zodat je geen plastic verpakking meer nodig hebt. Het rieten drinkrietje van Straw by Straw is ook een mooi voorbeeld van plastic vervangen. Mijn grootste tip heb ik al verklapt; namelijk altijd een boodschappentas meenemen wanneer je boodschappen doet, dat bespaart zo veel plastic!

6. Wat hoop je met deze webshop te bereiken? Wat zijn je doelen?

Ik vind het belangrijk te laten zien dat je echt niet veel plastic nodig hebt in je leven. Met een paar handige ideeën kun je al veel besparen. Alle SodaSoda producten zijn bijvoorbeeld in glas of papier verpakt en je bestelling wordt plastic-vrij verzonden. Ik hoop met mijn webwinkel mensen op een leuke manier te inspireren tot een milieuvriendelijker leven, en wie weet... ik wil in de toekomst een SodaSoda winkel openen.

7. Hoe ziet de wereld er over 5 jaar uit volgens jou?

Over vijf jaar staat duurzaamheid in de hele wereld hoger op de agenda. In China in elk geval. In Nederland ook, ik denk dan aan dat elektrische auto's gewild en betaalbaar zijn en er meer gerecycled wordt. Plastic verpakkingen zijn veel meer biologisch afbreekbaar. Nieuwe huizen worden standaard gasvrij gebouwd? En er bestaat een SodaSoda winkel, of 2... of 3... wie weet!