Cocktail maken als een professional: Ontdek de geheimen achter heerlijke mixdranken

Straw by Straw rietjes voor cocktails

Ben je werkzaam in de horeca, bijvoorbeeld als bartender? Dan is het belangrijk om een mooie drankenkaart aan te bieden aan je klanten. En wat is er nou beter dan een heerlijke mixdrank om je gasten te verwennen? Een klassieke cocktailkaart is leuk maar soms kun je met net iets extra's, zoals unieke mixdranken, toch een bijzondere ervaring geven aan klanten. Zo onderscheid je je ten opzichte van de concurrentie!

Maar wat zijn precies de geheimen achter het maken van heerlijke mixdranken? In deze blog zullen we enkele tips en trucs met je delen die je kunt gebruiken om je cocktails naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast willen we je ook laten kennismaken met onze eco-vriendelijke cocktailrietjes, die perfect passen bij jouw streven naar duurzaamheid maar ook met name kwaliteit.

Een belangrijk aspect van het maken van mixdranken is dat je de verhoudingen tussen de mixers en verschillende ingrediënten begrijpt. Wil je de beste Espresso Martini, de beste gin tonic of een Penicillin Cocktail aanbieden, dan is de juiste balans tussen de verschillende ingrediënten essentieel.

We zullen enkele professionele technieken delen om de perfecte verhoudingen te bereiken en hoe je ingrediënten op de juiste manier kunt mengen.

Lekkere verse ingrediënten voor cocktails

Een ander geheim achter heerlijke mixdranken is het gebruik van verse en kwalitatieve ingrediënten. Het gebruik van vers geperst fruitsap, verse kruiden en hoogwaardige spirits kan een wereld van verschil maken in de smaak en kwaliteit van je cocktails.

Wat zijn de basis ingrediënten voor een cocktail?

Een cocktail bestaat uit verschillende basisingrediënten die samen zorgen voor de unieke smaak en beleving van het drankje. Hier zijn de basis ingrediënten voor een cocktail:

1. Sterke drank: Dit is de basis van de cocktail en zorgt voor de alcoholische kick. Populaire sterke dranken voor cocktails zijn bijvoorbeeld wodka, rum, gin, tequila en whisky.

2. Mixers: Mixers worden toegevoegd om de smaak van de sterke drank te verzachten en het drankje een verfrissende twist te geven. Voorbeelden van mixers zijn frisdrank, tonic, sodawater, vruchtensappen en siropen.

3. Citrusvruchten: Citrusvruchten zoals citroenen, citroensap, limoenen, limoensap en sinaasappels worden vaak gebruikt om cocktails een friszure smaak te geven. Ze worden gebruikt voor het persen van sap, het maken van zeste (schaafsel van de schil) of als garnering.

4. Suiker: Suiker wordt gebruikt om de zoetheid van de cocktail te balanceren en de smaken in evenwicht te brengen. Dit kan in de vorm van suikersiroop, suikerklontjes of andere zoetstoffen.

5. Ijs: Ijs wordtgebruikt om de cocktail te koelen en te verdunnen. Het zorgt ervoor dat de cocktail minder sterk is en een aangename temper Garnituur: Een garnituur is een decoratief element dat wordt toegevoegd aan de cocktail om het visueel aantrekkelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld een schijfje citrusvrucht, een takje munt of een gekleurde cocktailparaplu zijn.

 

Wat is de beste verhouding van suiker voor een cocktail?

Zorg voor een goede balans met suiker. De beste verhouding van suiker voor een cocktail hangt af van verschillende factoren, waaronder de smaak van de andere ingrediënten en de persoonlijke voorkeur van de drinker.

Over het algemeen wordt een verhouding van 1:1 suikersiroop aanbevolen als basis voor veel cocktails. Dit betekent dat gelijke delen suiker en water worden gemengd om een zoete siroop te creëren. Deze siroop kan vervolgens worden toegevoegd aan de cocktail om het zoet te maken zonder de smaak te overheersen.

Voor sommige cocktails kan een andere verhouding van suiker gewenst zijn. Bijvoorbeeld, voor een Margarita wordt vaak een verhouding van 2:1 suikersiroop gebruikt, waarbij twee delen suiker worden gemengd met één deel water. Dit helpt om het zure karakter van de limoen te balanceren en de zoetheid te versterken.

Experimenteer met verschillende verhoudingen van suiker in cocktails om de smaak te vinden die het beste bij de specifieke cocktail past. Het kan ook afhangen van de smaakvoorkeur van de individuele drinker. Sommige mensen houden misschien van een zoetere cocktail, terwijl anderen de voorkeur geven aan een minder zoete smaak. Let op: tegenwoordig het wel een trend om minder suiker in te nemen, dus een 1:2 balans van suiker en water zou ook nog kunnen.

Naast suikersiroop kunnen ook andere zoetstoffen worden gebruikt om cocktails te zoeten. Denk hierbij aan agavesiroop, honing of ahornsiroop. Deze zoetstoffen kunnen een andere smaakdimensie toevoegen aan de cocktail en kunnen een interessant alternatief zijn voor suiker.

Het is ook mogelijk om helemaal geen suiker of zoetstoffen toe te voegen aan een cocktail. Dit kan geschikt zijn voor mensen die een suikervrij dieet volgen of gewoon de voorkeur geven aan een minder zoete smaak. In dit geval kunnen andere ingrediënten, zoals vers fruit of kruiden, worden gebruikt om natuurlijke zoetheid aan de cocktail toe te voegen. Ook lekker natuurlijk!

 

Wat is de beste manier om een cocktail te shak-en?

Een cocktail shaken is een kunst op zich en vereist de juiste techniek en tools om een perfect gemengde en smaakvolle cocktail te creëren. Hier zijn de stappen om een cocktail op de beste manier te shak-en:

1. Kies de juiste shaker: Er zijn verschillende soorten shakers beschikbaar, maar de meest gebruikte zijn de Boston shaker en de Cobbler shaker. De Boston shaker bestaat uit een metalen beker en een glas dat erop past, terwijl de Cobbler shaker een metalen beker heeft met een ingebouwde zeef en dop. Kies de shaker die het beste bij je past en zorg ervoor dat deze schoon en droog is.

2. Voeg ijs toe: Vul de shaker voor ongeveer twee derde met ijs. Het ijs helpt de cocktail af te koelen en zorgt voor verdunning, wat de smaakbalans verbetert.

3. Voeg ingrediënten toe: Meet de ingrediënten af met een jigger of een maatbeker en voeg ze toe aan de shaker. Begin altijd met de alcoholische ingrediënten en voeg daarna de sappen, siropen en andere vloeistoffen toe.

4. Sluit de shaker: Plaats de beker of het glas stevig op de shaker en zorg ervoor dat deze goed sluit. Dit voorkomt lekken tijdens het schudden.

5. Shake it: Houd de shaker stevig vast en schud krachtig gedurende 10-15 seconden. Zorg ervoor dat de shaker goed in je hand ligt, zodat je een goede grip hebt en de cocktail niet per ongeluk laat vallen.

6. Strain de cocktail: Gebruik een strainer om de cocktail in een glas te schenken en eventuele ijsblokjes of andere ongewenste stukjes te filteren.

7. Garneer en serveer: Voeg een garnituur toe, zoals een schijfje citrusvrucht of een takje munt, om je cocktail compleet te maken. Serveer de cocktail direct en geniet van je perfect gemengde drankje!

 

 

Welke keukengerei heb je nodig om een cocktail te maken?

Om een cocktail te maken, heb je verschillende keukengerei nodig om het proces vlot en efficiënt te laten verlopen. Hier zijn enkele essentiële tools die van pas kunnen komen:

1. Cocktailshaker: Een cocktailshaker is een must-have gereedschap voor het mixen en koelen van je cocktail. Het bestaat meestal uit een metalen beker met een strainer en een dop. Het helpt bij het mengen van de ingrediënten en het creëren van een mooie textuur.

2. Barlepel: Een barlepel is een langwerpige lepel met een gedraaide steel. Hiermee kun je ingrediënten langzaam en voorzichtig mengen zonder de bubbels in de cocktail te verstoren. Het is handig bij het maken van gelaagde cocktails of het roeren van drankjes.

3. Jigger: Een jigger is een maatbeker die wordt gebruikt om nauwkeurige hoeveelheden vloeistof te meten. Het heeft vaak twee uiteinden, één voor een kleinere maat en één voor een grotere maat. Dit helpt bij het afmeten van de juiste hoeveelheden alcohol en andere ingrediënten.

4. Muddler: Een muddler is een stampervan hout, metaal of plastic waarmee je ingrediënten zoals fruit, kruiden of suiker kunt pletten om de smaken vrij te laten komen. Het wordt vaak gebruikt bij het maken van mojito's of andere cocktails waarbij het nodig is om de ingrediënten te verpletteren en te mengen.

5. Strainer: Een strainer, ook wel een zeef genoemd, wordt gebruikt om ijs en andere vaste stoffen uit de cocktail te filteren bij het uitschenken. Dit zorgt voor een gladde en verfijnde drank.

6. Citruspers: Een citruspers is handig voor het persen van verse sappen uit citrusvruchten zoals citroen, limoen of sinaasappel. Deze sappen voegen een frisse en levendige smaak toe aan je cocktail.

7. Cocktailglas: Tot slot heb je een mooi cocktailglas nodig om je creatie in te serveren. Er zijn verschillende soorten cocktailglazen, zoals martiniglazen, highballglazen of tumblerglazen, afhankelijk van het type cocktail dat je maakt.

 

 

Welke smaakmakers kun je toevoegen aan een cocktail?

Het toevoegen van smaakmakers aan een cocktail kan de drinkervaring naar een hoger niveau tillen en een unieke smaakbeleving creëren. Hier zijn enkele smaakmakers die je kunt toevoegen aan een cocktail:

1. Vers fruit: Voeg plakjes vers fruit zoals aardbeien, sinaasappel, citroen of limoen toe aan je cocktail voor een verfrissende en fruitige smaak.

2. Kruiden: Kruiden zoals munt, basilicum, rozemarijn of tijm kunnen een subtiele smaak toevoegen aan je cocktail. Je kunt ze fijnstampen of gewoon als garnering gebruiken.

3. Specerijen: Specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, gember of kruidnagel kunnen een warme en kruidige smaak aan je cocktail geven. Voeg ze toe in kleine hoeveelheden om de smaak in balans te houden.

4. Bitters: Bitters zijn geconcentreerde smaakstoffen die een complexe en bittere smaak aan je cocktail kunnen geven. Voorbeelden van bitters zijn Angostura bitters, sinaasappelbitters of lavendelbitters.

5. Likeuren: Likeuren zijn zoete en aromatische dranken die een unieke smaak aan je cocktail kunnen geven. Denk aan likeuren zoals sinaasappellikeur, vanillelikeur of amaretto.

 

Hoe maak ik mooie cocktails?

We hebben diverse ingrediënten en tips gegeven voor het maken van cocktails. Een laatste tip die we kunnen meegeven is: kies het juiste rietje. Cocktails zijn niet perse goedkoop en worden vaak als luxe drankje aangeboden, dus is het belangrijk dat áls je met rietjes werkt, dat je ook kwalitatief goede rietjes aanbied.

Bekijk de cocktailrietjes van Straw by Straw. We hebben ze in 2 uitvoeringen: cocktail rietjes van stro en cocktail rietjes van riet. Deze rietjes geven een luxe uitstraling aan je drankje en het mooie is: ze blijven stevig en smelten niet in je cocktail!

 

Like what you read and do you want to support us? Buy a pack or forward our eco-friendly straws to restaurant managers!