Skip to content

6 Alternatieven voor Plastic Rietjes

Welk alternatief voor plastic rietjes past het beste bij u?

Wat voor rietjes passen het beste bij uw bar? Per 3 juli 2021 geldt een plastic verbod door heel Europa. In sommige steden en landen geldt het verbod op plastic wegwerpproducten al, maar wellicht bent u nog zoekende naar goede alternatieven.

Van papieren rietjes die u kunt wegwerpen tot aan bamboe rietjes voor hergebruik. Er zijn enorm veel alternatieven. Maar welke keuze maakt u? Hier moet u op letten:

 

Wegwerp rietjes of herbruikbare rietjes?

Vindt u hergebruik fijner of kiest u liever voor wegwerprietjes zodat u die niet hoeft schoon te maken? Herbruikbare rietjes zoals glazen, metalen of bamboe rietjes zijn ideaal als u deze wil hergebruiken. Ze zien er mooi uit en u schaft ze eens in de zoveel tijd aan omdat ze herbruikbaar zijn. Wel dient u deze goed te wassen, bijvoorbeeld met een rietjesborstel zodat u zeker weet dat ze voldoen aan de hygiëne eisen. Wegwerprietjes zijn er ook in alle materialen, varianten en opties. Het voordeel is dat ze per stuk goedkoper zijn dan herbruikbare rietjes, sommigen zien er op het eerste blik duurzaam uit en vaak kunt u ze ook bij het GFT afval gooien. Als u liever deze optie kiest, doe dan goed onderzoek naar het materiaal van deze milieuvriendelijke rietjes.

 

Stevigheid

Vindt u het belangrijk dat een rietje lang genoeg goed blijft in elk drankje zonder dat ze verslappen? Kijk dan goed naar het materiaal. In elke sectie hieronder vind u een beschrijving en uitleg over elk type rietje.

 

Presentatie

Hoe presenteert u elk drankje? Vindt u bepaalde kleuren belangrijk omdat die mooier matchen met uw cocktails bijvoorbeeld? Of kiest u voor een duurzame uitstraling?

 

Milieuvriendelijkheid

Er zijn diverse alternatieven voor plastic rietjes en ook is er veel onduidelijkheid over: biobased rietjes, composteerbare rietjes, biologisch afbreekbare rietjes, recyclebare en ga zo maar door. Sommige papieren rietjes bevatten bijvoorbeeld een coating om het rietje iets steviger te houden, let goed op het materiaal hiervan. PLA rietjes van melkzuur dienen gecomposteerd te worden. Maar heeft u een composteerinstallatie of kunt u deze rietjes makkelijk wegwerpen?

 

Herbruikbare rietjes

1. Glazen rietjes

Voordelen: Deze rietjes zien er vaak erg chic uit! Mooi doorzichtig en u kunt zo goed zien of ze van binnen schoon zijn.

Nadelen: Het nadeel van glazen rietjes is dat ze kunnen breken, ze zijn immers van glas. Daarnaast moeten de rietjes grondig gereinigd worden na gebruik.

 

2. Metalen rietjes

Voordelen: ook deze rietjes zien er top uit en zijn hip. Ze zijn verkrijgbaar in een heleboel kleuren: metaal zwart, regenboog, goud en zilver. Door de shiny look schittert elke cocktail.

Nadelen: ze zien er zo leuk uit en worden daardoor helaas weleens meegenomen door gasten. Ook moet u ervoor zorgen dat ze grondig gereinigd worden. Omdat deze rietjes niet doorzichtig zijn kunt u niet goed van binnen zien of ze goed schoon zijn voor de volgende gebruiker.

 

3. Bamboe rietjes

Voordelen: bamboe rietjes zorgen voor een milieuvriendelijke presentatie bij elk drankje. Door het materiaal en de kleur zijn bamboe rietjes meteen herkenbaar als milieuvriendelijk.

Nadelen: bamboe rietjes zijn soms erg dik en daardoor minder prettig voor het drinken. Doordat bamboe een houtsoort is, trekt het vocht op den duur in het rietje en ziet het er minder smakelijk uit. U moet ze dus van tijd tot tijd vervangen voor nieuwe rietjes. Ook moet u deze rietjes grondig reinigen na gebruik.

 

Duurzame wegwerprietjes rietjes

4. Papieren rietjes

Voordelen: papieren rietjes zijn verkrijgbaar in alle kleuren en maten. Ze zijn vaak mooi versierd met gekleurde prints waardoor elk drankje er vrolijk uitziet.

Nadelen: papieren rietjes worden snel zacht in drank. Het rietje verslapt waardoor er geen drank meer doorheen komt. Blijven ze wat langer in het drankje? Dan kunnen er stukjes papier in het drankje terecht komen. Dit ziet er op een gegeven moment niet zo smakelijk meer uit. Daarnaast geven papieren rietjes een "papieren" smaak mee tijdens het drinken.

 

5. PLA rietjes

Voordelen: PLA is duurzamer dan plastic omdat er geen ruwe olie in verwerkt wordt. Hierdoor is het makkelijker af te breken. Omdat ze verder bijna dezelfde kwaliteiten hebben als plastic zijn ze enorm gebruiksvriendelijk.

Nadelen: PLA rietjes worden door klanten vaak ook wel verward met plastic waardoor u discussies kunt krijgen. Ook is er een misvatting over PLA rietjes. Ze zijn inderdaad biologisch afbreekbaar, maar hiervoor heeft u een industriële compostinstallatie nodig. De meeste restaurants hebben dit niet. Voor velen is het onduidelijk wat nou precies het verschil is tussen biobased producten, biologisch afbreekbare producten en composteerbare alternatieven voor plastic producten. Mocht het na deze alinea nog niet duidelijk zijn, klik dan hier voor meer informatie.

 

6. Rietjes van tarwestro

Voordelen: ze zijn 100% natuurlijk. Deze rietjes groeien op het land en zijn dus eigenlijk plantenstengels. Degenen die weleens in een boerderij of paardenstal staan zullen het direct herkennen van stro! Doordat deze rietjes volledig natuurlijk zijn, variëren de diameters tussen 4-7 mm, waardoor elk drankje direct milieuvriendelijke uitstraling krijgt. Ook blijven rietjes van stro urenlang stevig in elk drankje.

Nadelen: het nadeel van deze rietjes voor mensen die het voor 't eerst gebruiken is dat ze kunnen breken wanneer ze er hard in knijpen. Als u rietjes van stro minstens 5 seconden in een glas water / drank laat staan, worden ze makkelijk buigbaar. Dan zijn ze dus niet meer te breken! Dit moet men wel van tevoren weten.

Shop now