Microplastics in groenten en fruit - StrawbyStraw

Microplastics in groenten en fruit

Microplastics bevinden zich in de lucht en het water en dringt hierdoor en via dieren die het per ongeluk eten, ons voedselsysteem binnen. Uit een studie van onderzoeker Margherite Ferrante blijkt helaas dat microplastics ook in ons groenten en fruit (appels en wortelen het meest) zitten. Wat de effecten zijn van plastics in ons lichaam, is nog niet bekend.

De Universiteit leiden heeft ontdekt dat microplastics de wortels van sla- en tarweplanten binnendringen, waarna ze in de eetbare, bovengrondse gewasdelen terechtkomen. "De afgelopen decennia waren wetenschappers van mening dat plasticdeeltjes te groot zijn om door onbeschadigd plantaardig weefsel heen te dringen. Maar dit nieuwe onderzoek stelt dit idee ter discussie." Wortelgewassen zoals wortelen, radijsjes, rapen en bladgroenten zoals sla blijken het kwetsbaarst te zijn voor vervuiling met microplastics.

Hoe komen deze plastic deeltjes terecht in ons voedselsysteem?

In de teelt worden plastic folies gebruikt, deze belanden in de landbouwgrond en breken langzaam af. In de loop van tientallen jaren komen hierdoor kleine deeltjes in het milieu terecht. 

Wat zijn micro- en nanoplastics?

Plastic in het milieu valt langzaam uit elkaar tot kleine stukjes. Microplastic: 0.5 - 5 mm. Nanoplastics zijn dus nóg kleiner, 1000 keer zo klein als een algencel, en daardoor vaak zelfs onder een microscoop niet zichtbaar.

Wat betekent microplastics voor onze gezondheid?

Op dit moment is er weinig bekend over wat microplastics met onze gezondheid doet wanneer dit ons lichaam binnenkomt, Wel weten we dat we dagelijks op verschillende manieren worden blootgesteld aan plastic én aan de chemicaliën die hieraan worden toegevoegd. De Plastic Health Coalition doet hier onderzoek naar. 

 

Wat kunnen we hieraan doen?

Er is weinig bekend over het effect van plastic op het menselijke lichaam. De Plastic Health Coalition doet hier onderzoek naar. Wil je wat bijdragen aan deze onderzoeken? Dan kun je dit hier steunen

Like what you read and do you want to support us? Buy a pack or forward our eco-friendly straws to restaurant managers!